Tekorten zorgen voor ‘verkeersopstopping’ in de bouw: Lennar

Duik briefing:

  • Lennar Co-CEO Jon Jaffe zei maandag dat de hele woningbouwsector te maken heeft met arbeidsbeperkingen en tekorten – met name van “bewerkt hout, ramen, garagedeuren, verf en vinylbeplating” – die het vermogen van het bedrijf om de vraag naar onroerend goed bij te houden, beperkten.
  • “Zij [shortages] zijn intermitterend, en ze zijn nog niet voorbij,” zei Jaffe op een winstoproep. “In veel opzichten is het echt een spel van mep, een verkeersopstopping creërend. Net als auto’s wordt het bouwproces ondersteund, waardoor een kettingreactie van vertragingen ontstaat die van de ene handel naar de andere stroomt.”
  • Lennar, de op een na grootste huizenbouwer van het land, heeft de doorlooptijden in sommige gevallen met wel 7 keer verlengd om fabrikanten extra flexibiliteit te geven, zei Jaffe. Toch verwacht het dat de beperkingen “tot in het vierde kwartaal en daarna” zullen voortduren, vooral omdat bouwers te maken krijgen met een groeiende orderachterstand.

Duikinzicht:

Hoewel de hout- en andere materiaalkosten hoog blijven, zijn het tekorten aan arbeidskrachten en andere belangrijke items die de productie voor bouwers vertragen en de verkoop belemmeren.

“Terwijl sommige bouwmaterialen, zoals hout, de prijzen hebben verlaagd, vertragingen bij de levering en een gebrek aan geschoolde arbeidskrachten en bouwkavels de markt nog steeds tegenhouden”, zegt Robert Dietz, hoofdeconoom van de National Association of Homebuilders, in een verklaring.

Lennar bouwt huizen langzamer dan verwacht, en bouwers in het hele land hebben te maken met verstoringen die “verschillende beroepen op verschillende tijdstippen en in verschillende regio’s beïnvloeden”, aldus Jaffe.

Het bedrijf heeft in het derde kwartaal 15.199 woningen opgeleverd, waarbij 600 lage schattingen ontbreken. Grotere rivaal DH Horton ook verlaagde de prognose voor de jaarlijkse omzet, zeggend dat het verwacht in het vierde kwartaal tot 81.700 woningen te sluiten, vergeleken met het eerdere geschatte bereik van 83.000 tot 84.500.

De markt is enigszins gestabiliseerd sinds de woningnood vorig jaar, toen bedrijven zich aanpassen aan de instabiliteit van de toeleveringsketen. Lennar heeft stappen ondernomen om het zicht op de omvang van de tekorten te vergroten, de doorlooptijd te vergroten of in sommige gevallen alternatieve fabrikanten aan te trekken.

De prijzen voor belangrijke materialen, waaronder hout, zijn ook enigszins gedaald. Bouwersvertrouwen in september voor het eerst in drie maanden gestegen door lagere prijzen en groter aanbod, volgens de National Association of Home Builders (NAHB)/Wells Fargo Woningmarkt Index.

Toch blijft de vraag naar materialen groot. Sourcing voor bouwmaterialen op leveranciersplatform Thomasnet.com is jaar op jaar met 115% gestegen volgens een verklaring van augustus, waarbij de vraag naar houtgerelateerde categorieën jaar op jaar met gemiddeld 81% is gestegen.

De inkoop van bouwmaterialen stijgt en dreigt een hausse in de woningbouw

% verandering in zoekopdrachten naar het product, vergeleken met vorig jaar

Tot dusverre heeft de explosieve vraag naar woningen bouwers in staat gesteld om de prijzen op te drijven en die hogere materiaalkosten terug te verdienen, waarbij Lennar een jaar-op-jaar omzetstijging van 19% rapporteerde. Maar dat zou kunnen veranderen, aangezien tekorten en productievertragingen het waanzinnige verkooptempo dreigen te vertragen.

“Sommigen zijn bezorgd dat de vraag vertraagt ​​naarmate de prijzen stijgen en de rente stijgt”, zegt Jaffe. “Het voelt voor ons dat de verkoop vertraagt ​​omdat veel verkopen vroeg werden gedaan en de industrie die verkopen langzamer opbouwt dan verwacht.”

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Schildersbedrijf-Bunschoten
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart