Alles wat je moet weten over pvc vloeren: soorten, kenmerken, installatie, onderhoud, milieu-impact, kosten en levensduur

PVC vloeren zijn populair vanwege hun duurzaamheid, veelzijdigheid en onderhoudsvriendelijkheid. Ze zijn beschikbaar in diverse soorten en stijlen. Allereerst zijn er de zogenaamde ‘planken’, die eruitzien als houten vloeren. Deze geven uw interieur een warme, natuurlijke uitstraling. Daarnaast zijn er ‘tegels’, die het uiterlijk van steen, keramiek of marmer kunnen nabootsen. Deze zijn met name geschikt voor keukens en badkamers, of elke ruimte waarin u een meer robuuste uitstraling wenst. Een van de belangrijkste kenmerken van PVC vloeren is dat ze waterbestendig zijn. Dit maakt ze perfect voor gebruik in ruimtes waar water gemakkelijk op de vloer kan komen, zoals de keuken of badkamer. Bovendien zijn ze slijtvast, wat betekent dat ze bestand zijn tegen dagelijks gebruik en hoge voetverkeer. Een ander groot voordeel van PVC vloeren is hun geluiddempende eigenschap. Ze absorberen geluid beter dan houten of stenen vloeren, waardoor ze ideaal zijn voor appartementen of huizen met meerdere verdiepingen. Met al deze voordelen is het geen wonder dat PVC vloeren zo geliefd zijn.

Installatie en zorg voor pvc vloeren

Bij de installatie van PVC vloeren zijn er een paar dingen waar u op moet letten. Allereerst is de ondergrond van belang. Deze moet vlak en glad zijn, zonder scheuren of kuilen. Eventuele onvolkomenheden kunnen doorwerken in de uiteindelijke uitstraling van de vloer. Neem daarom altijd de tijd om te controleren en eventueel de ondergrond te egaliseren. Ook bij het leggen zelf is zorgvuldigheid belangrijk. PVC heeft de eigenschap dat het kan krimpen of uitzetten bij temperatuurverschillen. Daarom is het raadzaam om de vloerdelen minimaal 24 uur te laten acclimatiseren in de ruimte waar ze gelegd gaan worden. Het onderhoud van een PVC vloer is relatief eenvoudig. Dagelijks stofzuigen en dweilen met een mild schoonmaakmiddel is meestal voldoende. Echter, om de duurzaamheid en de uitstraling van de vloer te behouden, kan periodiek een professionele reiniging en eventueel een nieuwe beschermlaag aanbrengen nuttig zijn.

De milieu-impact van pvc vloeren

PVC vloeren zijn een populaire keuze bij veel consumenten, voornamelijk vanwege hun duurzaamheid en onderhoudsgemak. Echter, ondanks deze voordelen dragen PVC vloeren ook bij aan bepaalde milieuproblemen. Allereerst zijn ze gemaakt van polyvinylchloride, een plastic dat moeilijk afbreekbaar is en daardoor bijdraagt aan de groei van de plastic afvalberg. Daarnaast worden bij de productie van PVC vloeren chemicaliën gebruikt die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Deze omvatten ftalaten, die geassocieerd worden met verschillende gezondheidsproblemen, en lood, dat zich kan ophopen in het ecosysteem en schadelijk is voor zowel mens als dier. Bovendien vereisen PVC vloeren, net als alle vloerbedekking, energie voor productie en installatie, wat bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen. Omdat deze vloeren vaak worden vervangen, draagt het ook bij aan de afvalberg. Het is dan ook belangrijk dat u bij de aanschaf van een PVC vloer deze factoren in overweging neemt en waar mogelijk kiest voor duurzamere alternatieven.

Overzicht kosten en levensduur pvc vloeren

Een belangrijk aspect bij de overweging om een PVC vloer aan te schaffen, betreft de kosten en de levensduur. Voor u als mogelijke koper zijn deze factoren van cruciaal belang. Het is goed om te weten dat de initiële kosten voor de aanschaf van een PVC vloer doorgaans hoger zijn dan bij bijvoorbeeld een laminaat vloer. Echter, deze hogere aanvangskosten worden in de loop van de tijd vaak gecompenseerd door de lange levensduur van deze soort vloerbedekking. Een goede kwaliteit PVC vloer heeft een geschatte levensduur van 20 tot 25 jaar. Dit is aanzienlijk langer dan andere soorten vloeren. Met dit gegeven in het achterhoofd, kan het verstandig zijn om in eerste instantie iets meer te investeren in een vloer van betere kwaliteit. Echter, niet alleen de duurzaamheid draagt bij aan de aantrekkelijkheid van een PVC vloer. Ook het onderhoud is van invloed op de totale kosten die u over de jaren heen maakt. PVC is namelijk eenvoudig schoon te maken en vergt weinig onderhoud.

Bekijk de site van Cavallo Floors voor de mooiste vloeren

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Schildersbedrijf-Bunschoten
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart